joi, 5 aprilie 2012

Melbourne


                                         Capitala statului federal Victoria din Australia , cu o populatie ce intregeste 4.077.036 de locuitori, Melbourne este al doilea oras ca marime si importanta din Australia dupa Sydeney , fiind considerat si capitala culturala a tarii . Aflat in topu 10 al celor mai scumpe orase din lume , Melbourne a detronat orasul Vancouver aflat in Canada , un obisnuit al primelor locuri in ultimii zece ani . Desi unele persoane afirma ca este un oras in care nu prea ai ce sa vezi si la un moment dat devine plicticos , acesta ne ofera cateva obiective turistice ce nu  pot fii ratate de turistii aflati in trecere . Printre acestea amintim "Puntea de observatie" cu cele 1254 de trepte si 55 de etaje  , care ofera o panorama ametitoare de 360 de grade asupra intregului oras , castigatoarea Premiului pentru Patrimoniu si Turism Cultural - vechea temnita din Melbourne - care si este cea mai veche inchisoare din Australia, acum fiind transformata intr-un muzeu impreuna cu fosta curte a magistratilor si cu turnul de observare al politiei. De-a lungul timpului aici au fost intemnitati niste condamnati foarte periculosi. Turistii se pot delecta cu un tur interactiv in care vor fi arestati si vor putea chiar intra in pielea detinutilor. Muzeul Melbourne este o alta atractie turistica , ce se bucura anual de peste 1milion de vizitatori , Gradina Botanica Regala cu o suprafata totala de peste 90 de acri si un impresionant numar de peste 10 mii de specii si peste 50 de mii de plante individuale . Am enumerat doar cateva , insa Melbourne-ul are sa va ofere mult mai multe de atat .

Munchen

          

                 Ocupand locul al treilea in ierarhia oraselor din Germania , Munchen detine o populatie de  1.353.186 de locuitori , fiind si in totul oraselor cu o calitate a vietii foarte buna . Produsul intern brut raportat pe cap de locuitor atinge 35000 de euro . Tot aici îsi au sediile compania de asigurări Allianz AG care este de altfel si cea mai mare din Europa, concernul constructor de automobile BMW si concernul de mecanică, construcții de masini si eletronică Siemens AG. Orasul ofera si numeroase atractii turistice fiind unul dintre cele mai importante centre culturale din Europa . Cladirile istorice, monumentele si toate celelalte obiective turistice din Munchen sunt extraordinare si deseori depasesc cu mult asteptarile turistilor. Varietatea acestora este si ea uimitoare, Munchen avand cate ceva pentru fiecare: palate maiestuoase, cladiri guvernamentale impunatoare, ziduri si porti medievale dar si un imens complex universitar. Printre acestea amintim cateva dintre cele mai importante si anume Peterskirche (biserica Sf. Petru)care  este cea mai veche biserică din centru , catedrala Frauenkirche este cea mai faimoasă biserică din centrul orasului, prin spectaculoasa sa arhitectură medievală (sec. XV) , Marienplatz sau Piata Maria, numită după coloana cu statuia Fecioara Maria din centrul pietei, cu noua si vechea cladire a primăriei, atrăgătoare prin turnurile lor, în turnul principal al primăriei noi fiind si adăpostit mecanismul cu statuete si clopotei  Rathaus-Glockenspiel, Alte Pinakothek - muzeul de arta gazduieste una dintre cele mai importante colectii din Europa pe doua etaje ale unei cladiri neo-clasice cu o varietate de 1.000 de picturi  expuse , reprezentand munca celor mai mari artisti europeni dintre secolele XIV si XVIII.

Copenhaga

                  ]   
                      Cu o populatie ce se ridica la 1,4 milioane de locuitori , Copenhaga este capitala si totodata cel mai mare oras al Danemarcei . Numele acestui vibrant oras scandinav se traduce in daneza prin "portul comerciantilor" , Danemarca fiind considerata o tara agricola cu mari exporturi de alimente prelucrate . In ciuda faptului ca este cea mai mica si cea mai sudica dintre statele scandinave , cu o populatie de doar 5,5 milioane de locuitori , tara in sine raporteaza un nivel economic foarte crescut cu o medie a produsului intern brut pe cap de locuitor de 108.706 dolari . Datorita faptului ca orasul reprezinta caminul uneia dintre cele mai vechi regalitati europene , multitudinea de castele ii incanta mereu pe turistii dornici sa le viziteze . Piaţa imobiliară a Copenhagai este extrem de activă, iar în ultimii zece ani s-au înregistrat aprecieri de preţ de aproximativ 15%, anual. Preţul per metru pătrat al unei locuinţe centrale poate fi şi dublu faţă de salariul mediu lunar , ceea ce face  ca danezii sa nu isi permita sa-si achizitioneze propriul camin in ciuda unui salariu mediu de 2500 de dolari lunar .

Zurich

        Capitala a Elvetiei , cu o populatie de 372.047 de locuitori , Zurich deţine,  în portofoliul său, surprinzător de multe recorduri: începând de la cel mai mare oraş din Elveţia, până la cel mai scump oraş din lume , fiind si orasul cu cea mai mare calitate a vietii . Pe langa atributele de centrul cultural şi economic al ţării , acesta reprezinta si unul dintre cele mai importante centre financiare din lume , cele mai mari companii private si institutii financiare stabilindu-si aici sediul principal . Datorita faptului ca se claseaza foarte sus in ierarhia celor mai bogate orase ale lumii , atrage dupa sine drept consecinta si preturi foarte ridicate pe piata imobiliara . Astfel ca cei care doresc sa poposeasca pentru o perioada ceva mai lunga in oras , vor intalni reale dificultati in incercarea de a gasi proprietati cu un pret relativ moderat . Totusi , inchirierea unui apartament pentru o perioada de sedere de pana la 2 ani pare o metoda mai realizabila , valoarea medie a chiriei diferentiind in functie de numarul de camere si anume : pentru un apartament cu un dormitor in zona centrala aceasta poate atinge valoarea de 1450 de euro pe luna , in timp ce semicentral 900 euro . Daca doriti sa optati pentru varianta cu trei dormitoare , preturile in zona centrala se ridica undeva la 2300 de euro , respectiv 1560 de euro lunar in raportul central - semicentral . Tocmai din cauza preturilo foarte ridicate , o proportie de 67 % dintre elvetieni nu detin o locuinta .

Helsinki

      Cu o populaţie de 588.941 de locuitori , Helsinki este cel mai mare oras din Finlanda . Ales drept capitala mondiala a design-ului pentru anul 2012 , orasul ofera o priveliste dintre cele mai placute ochiului oricarei persoane care isi croieste drum de trecere prin frumoasa capitala a Finlandei . Ceea ce face din Helsinki una dintre cele mai prospere capitale din Europa este faptul ca genereaza aproximativ o treime din Produsul Intern Brut al Finlandei. In plus, PIB-ul per capita este de 1,5 ori mai mare decat media nationala. Costurile lunare pentru inchirierea unui apartament se incadreaza intre 500 si 2.000 de euro, in timp ce cheltuielile cu alimentele se ridica la 300 de euro pe luna, pentru doua persoane.  Orasul ofera si numeroase puncte de atractie pentru vizitatori . Printre cele mai importante amintim : Grădina Zoologică Korkeasaari, Monumentul Sibelius, Tuomiokirkko (Catedrala Evanghelico-Luterană), Temppelinaukio (Biserica din Stâncă) , Muzeul de Artă al Ateneului, are cea mai mare colecţie de pictură şi sculptură din Finlanda, notabilă fiind colecţia de lucrări apaţinând marilor artişti finlandezi,  Kiasma, Muzeul de Artă Contemporană - situat în apropierea Ateneului, Kiasma este tot ceea ce Ateneul nu este. Colecţiile includ în general lucrări ale artişilor contemporani finlandezi şi din ţările vecine. În plus, există şi expoziţii periodice. Clădirea însăşi este o operă de artă . Ca si clima , mediul din Helsinki ne ofera un climat continental - umed , temperatura medie in lunile de iarna ajungand la maxim -3 grade . Verile insa , sunt in general calde , cu temperaturi ce ating pana la 30 de grade .